dijous, 18 d’octubre del 2007

0. INTRODUCCIÓ


Potser, et sorprengui una mica el nom d’aquesta pàgina, perquè mai t’has plantejat que hi ha moltes maneres de ser home. Doncs bé, d’això volem ocupar-nos en aquest bloc.

Com ja hem dit, de manera inconscient, es tendeix a pensar que el desplegament de la identitat masculina és el resultat natural d’haver nascut mascle. Però, en realitat és tracta d’un procés complex en el que intervenen factors molt diversos: l’educació rebuda, els models de masculinitat propers, els mitjans de comunicació...




Només cal mirar en el nostre entorn, per comprovar que molts dels qui ens envolten no entenen la seva masculinitat de la mateixa manera, tot i haver nascut mascles.

Potser que alguns l’associen a contenir els seus sentiments i semblar molt durs; altres que prioritzin ser forts i tenir un bon aspecte físic; altres que s’entestin en destacar en tot i ésser molt competitius; altres als qui els hi agradi mostrar-se independents i exercir el seu lideratge sobre els companys; altres que estiguin tot el dia preocupats per lligar; altres que barregin en diferent mesura els trets anteriors, altres que tinguin altres preferències... I, si demanessin a les noies que parlessin de quin seria per a elles el seu home ideal, encara constataríem amb més rotunditat que existeixen moltes masculinitats possibles.



De totes maneres, sota aquesta diversitat d’ideals i models de masculinitat, és possible rastrejar i identificar una sèrie de trets que es repeteixen amb molta freqüència. En el paràgraf anterior s’han destacat en negreta alguns. Són els que habitualment s’associen al model de masculinitat tradicional: fortalesa física, duresa, individualisme, agressivitat competitiva, poder, aparença de seguretat, habilitat per seduir, etc.




Pensa en com els herois dels còmics, els jocs informàtics o el cinema segueixen reforçant aquest model de conducta. O en tantes sèries d’humor que ens fan riure presentant a homes als qui agradaria seguir aquestes pautes de conducta, però fracassen sistemàticament en intentar-ho.

Són moltes les veus que en el últims anys, ens estan recordant que aquest model de conducta és nociu, inviable i injust,...

· perquè no permet construir relacions igualitàries i saludables entre els homes i les dones,

· perquè dificulta el desenvolupament integral de l’home en negar dimensions essencials de la condició humana,

· perquè, pel seu caràcter irrealitzable, és una font permanent de dolor, frustració i de conductes patològiques,

· perquè provoca violència i tensions constants en una societat que camina vers les relacions de gènere equilibrades, ...

Des d’aquesta web, t’invitem a aprofundir en aquestes qüestions i a explorar altres models de masculinitat més viables per construir un món millor.

Siguis noi o noia, tots estem convidats, perquè les identitats de gènere les construïm, transmetem i reforcem entre tots.

Ens acompanyes?