dimarts, 2 de setembre del 2008

El col·lectiu "ossos"


L'home i l'ós...


Font: Entrelínies Data d'emissió: Dilluns - 01/09/2008



http://www.tv3.cat/pprogrames/entrelinies/enlSeccio.jsp?seccio=last&item=entrev&idint=1411&ordre=1

Els "óssos", coneguts també com a "bears", són un grup específic dins del col·lectiu homosexual: els agrada destacar els trets més masculins com ara la barba, el pèl al cos o la corpulència. A més defugen tot allò que representa la imatge estereotipada del jove musculat de gimnàs i depilat, i se senten atrets pels seus homònims. A més, solen reforçar-se el "look" amb una indumentària concreta, en què destaquen les camises de pelfa, del tipus llenyataire.

A més, també es tracta d'un col·lectiu molt discret a qui agrada passar desapercebut. Aquest moviment va començar a San Francisco, als Estats Units, a la dècada dels 70, i Barcelona, en l'actualitat, s'ha convertit en una ciutat de referència plena de locals en què se celebren molts esdeveniments d'Óssos.

En Xavi, de 33 anys i de Viladecans, és informàtic. Fa 12 anys que es va fer "ós" perquè es va adonar que el tipus d'home que li agradava tenia aquestes característiques. No ha tingut gaires problemes amb el seu entorn, ja que tant la família com els amics han acceptat bé la seva homosexualitat. Forma part d'una associació d'"óssos" de Barcelona i organitzen trobades entre ells. Ell comenta que, des que tothom sap que és "ós", rep un munt d'ossets de peluix pels seus aniversaris, que guarda amagats en una capsa perquè els odia profundament. De fet, una de les característiques dels "óssos" és l'interès per temàtiques considerades masculines, com, per exemple, l'automobilisme. Ell n'és molt aficionat i col·labora en una revista.

L'Àlex, de 33 anys i de Barcelona, fa dos anys que està casat amb l'Eduard, que es considera mentalment un "ós", tot i que físicament no reuneix tots els requisits, ja que és prim. Tots dos van crear fa uns anys l'associació Bearcelona, en un moment en què a la ciutat encara no hi havia locals específics per a ells. De mica en mica han anat muntant les seves festes i festivals i, ara, estan organitzant un creuer específic per a "óssos".

És un reportatge de Núria Peraire i Oriol Fernández.

Reportatge