dissabte, 28 de febrer del 2009

Treballar massa fa més mal a les dones


LLARGUES JORNADES · Els homes que dediquen més de 40 hores setmanals a la feina no descansen prou, però les dones, a més, pateixen molts altres trastorns CONDICIONS DURES · Les més afectades ocupen llocs de baixa qualificació
M. C.
Les dones que fan feines poc qualificades són les que més sovint fan jornades superiors a les 40 hores setmanals

Les dones que fan feines poc qualificades són les que més sovint fan jornades superiors a les 40 hores setmanals
JORDI GARCIA / ARXIU

Les jornades de més de 40 hores setmanals tenen efectes adversos per a la salut, però més encara si l'afectada és una dona. Mentre que, en el cas dels homes, les llargues jornades es tradueixen, bàsicament, en una pèrdua important d'hores de son (menys de sis hores al dia), quan la treballadora és dona, apareixen molts més trastorns a banda de dormir poc. Símptomes ansiosos i depressius, augment del risc de fumar, hipertensió, insatisfacció laboral i absència d'activitat física en el temps lliure són alguns dels problemes associats a l'excés de treball que es donen amb més freqüència i de forma més acusada entre les dones. Però, pel que sembla, el fet que el 34,4% de les dones dediquin més de 20 hores setmanals a les feines domèstiques no explica completament la diferència.

Aquesta és una de les conclusions de l'estudi que han dut a terme un grup d'investigadores de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), a partir de les respostes de 2.792 treballadors a l'enquesta de salut de Catalunya. Els homes fan jornades laborals llargues amb més freqüència que les dones (30,4% i 17%, respectivament). Però, entre el col·lectiu femení, són les dones de classes més desfavorides i que fan feines poc qualificades les que més sovint superen les 40 hores setmanals, una tendència que, entre els homes, és la contrària.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 36. Diumenge, 10 de febrer del 2008