dissabte, 28 de febrer del 2009

Addiccions de gènere


HOMES · La dependència del gimnàs i la feina són més pròpies del col·lectiu masculí D0NES · Són més addictes a dietes i compres
Josep Ferrer
Els homes tenen més tendència a abusar del gimnàs que les dones

Els homes tenen més tendència a abusar del gimnàs que les dones
ARXIU

Les drogues, l'alcohol, el tabac o el joc són les addiccions més comunes i conegudes. Però la nostra societat, cada cop més competitiva, ha comportat que en els darrers anys hagin proliferat les anomenades addiccions sense droga o addiccions conductuals. El gimnàs, la dieta, les compres, la feina, l'estètica, el sexe, el mòbil, la televisió o les noves tecnologies han esdevingut un seriós problema psicològic per a aquells que tenen necessitat de fer aquestes activitats de manera descontrolada.

"Cada cop trobem més persones que busquen fugir d'una vida o d'una situació que no els agrada, que els supera, que no controlen, i cauen fàcilment en conductes compensatòries que poden generar o degenerar en una addicció conductual", explica la psicòloga i mestra María José Moreno Régulo. En aquestes noves addiccions es poden establir diferències per sexe i edat. Així, els homes són més addictes al gimnàs i a la feina; les dones, a la dieta i les compres, i els infants i adolescents a les noves tecnologies.

Es calcula que el 20% de la població que viu en països occidentals té conductes additives respecte a l'alimentació o l'exercici físic. El vici pel gimnàs o vigorèxia està més estès entre els homes i consisteix a dedicar una gran part del temps a incrementar la musculatura per aconseguir un cos que coincideixi amb certs cànons socials establerts. "Són persones que es tanquen al gimnàs i tot i muscular-se treballen obsessivament el seu cos", fins al punt que "arriben a abandonar les seves obligacions quotidianes", indica Moreno. Poden pesar-se fins a deu cops al dia i prenen molts complexos vitamínics, hormones i anabolitzants.

Les dones tenen més addicció a les dietes. S'acostuma a ser molt rígid amb allò que es menja i qualsevol infracció del règim és causa d'ansietat i de malestar. Són persones insatisfetes amb la seva imatge i tenen fixació pels sacsons i la cel·lulitis, ja sigui la pròpia o l'aliena.

Adquisició compulsiva

L'addicció a les compres consisteix a adquirir compulsivament objectes inútils que deixen de tenir valor un cop comprats. "Tot i que es tracta d'una addicció més comuna entre les dones, cada cop hi ha més homes que tenen aquesta patologia", apunta Moreno. L'única de les addiccions que comporta benefici econòmic és la feina, tot i que porta molts perjudicis familiars. "Clarament, els homes són els que la pateixen més", assegura

Detectar aquest tipus d'addiccions és més difícil que en el cas de l'addicció a una substància tòxica "perquè les conseqüències no són físiques sinó psicològiques", indica el director de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, José Antonio Larraz. Acostuma a ser l'entorn -família i amics- els que s'adonen del problema, ja que aquesta "és la malaltia de la negació perquè l'afectat s'enganya a ell mateix en pensar que fa una determinada cosa perquè li agrada i ho controla", afirma la doctora Moreno.

De fet, segons la seva experiència, quan un pacient decideix fer teràpia "no ho fa per la seva addicció sinó pel seu estat depressiu i les conseqüències negatives que això li comporta". Per superar i deixar enrere aquestes addiccions, explica, cal la implicació absoluta del pacient però també l'ajut de les persones més properes.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 22. Dilluns, 16 de febrer del 2009