dimarts, 24 de febrer del 2009

GLOSSARI PROVISIONAL SOBRE GÈNERE I MASCULINITATS


Abús d'autoritat i confiança Invasió de la intimitat, falta sobre els drets més íntims de la vida d'una persona (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones).

Abús emocional / verbal: Qualsevol comportament encaminat a controlar i subjugar a un altre ser humà mitjançant el recurs a la por i la humiliació i valent-se d'atacs físics o verbals (Susan Forward, diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Acomodació Procés d'adaptació al medi mitjançant el qual un organisme modifica un esquema inicial per adaptar-se a una situació nova. Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Acorralament Persecució sense pausa, amb la finalitat d'aconseguir sotmetre, controlar , humiliar, intimidar i dominar a una persona. Pot ser moral o sexual Temes relacionats: control, domini, poder (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Acorralament Sexual Comportament de naturalesa sexual i connotacions sexistes, no desitjat per la víctima, que afecta a la dignitat de dones i homes. En l'àmbit del treball s'inclou el comportament abusiu i xantatgista de superiors jeràrquics i col·legues professionals que resultés una amenaça de la posició laboral (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Acte sexual :Qualsevol acció o manifestació de l'ésser humà que té per objectiu la satisfacció de la seva sexualitat. Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA

Actitud Disposició a reaccionar d'una determinada manera (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Agressivitat: Tendència a danyar la integritat física o l’estabilitat psíquica d’altres mitjançant conductes hostils que poden ésser molt diverses (directes –crits, cops, etc.- o indirectes –gestos amenaçants, mirades displicents o despreciatives, fer el buit, ignorar, menysprear, etc.- violència física, violència verbal, etc.). Freqüentment, actua com un mecanisme pervers de resposta a la frustració que porta a escollir com a víctimes als més dèbils.

Aïllament social Estratègia utilitzada pel maltractador per a allunyar a la víctima i el seu entorn i consolidar el seu domini sobre ella. Temes relacionats: maltractament, domini, control, cicle de violència (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Àmbit privat Relatiu al domèstic, el familiar. Històricament, el patriarcat ho ha circumscrit a la dona, reduint tot el referit a aquesta a l'àmbit del privat i negant-li transcendència social a tot el que en dit terreny ocorre. Aquest fet contribueix al fet que els actes de violència o maltractament que ocorren en l'esfera domèstica, siguin considerats com de l'esfera de l'íntim. Socialment està més arrelat el seu encobriment, tant per la víctima com per l'entorn. Temes relacionats: patriarcat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Àmbit Públic Relatiu a tota la societat, que té transcendència social. Històricament, l'home s'ha reservat l'espai del públic com el seu domini d'acció, ocupant d'aquesta manera un lloc privilegiat en est, creant les seves pròpies lleis, així com un Pacte Social base del patriarcat, que li ha beneficiat des dels orígens. Temes relacionats: patriarcat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Androcentrisme s refereix a tot pensament, acció, actitud o idea que considera el valor masculí com prototípic (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Androcentrisme: Suposa considerar als homes com el centre i la mesura de totes les coses. En una societat androcéntrica es pren el masculí com model que s'ha d'imitar. Els barons són considerats el subjecte de referència i les dones com éssers depenents i subordinats a ells. Guia per a educar en igualtat, Aj. València.

Androgin –ògina: De sexe difícil de determinar. FONT. Hiperenciclopèdia (http://www.grec.net/),© Enciclopèdia Catalana, SA

Androginia:Pseudohermafroditisme parcial en l'home i en la dona. Els individus amb gònades masculines (testicles) presenten criptorquídia i tenen certs caràcters sexuals externs de la dona. Els individus amb gònades femenines (ovaris) presenten alguns caràcters sexuals externs masculins. Font : Hiperenciclopèdia, Enciclopèdia Catalana, “Tenir característiques d’ambdós sexes” (Crooks, R-Baur, K: Nuestra sexualidad, ed. Thompson, p. 71)

Anerotisme: Inhibició sexual caracteritzada per l'absència de plaer en l'home o en la dona en el moment de l'acompliment de l'acte sexual. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Antropologia social: Estudi de l'home en funció de la seva conducta social. L'antropologia social es proposa d'obtenir coneixement respecte a les institucions i els processos socials que constitueixen el sistema de comportament dels individus d'una societat, i, comparant aquestes formes de comportament amb les d'altres societats, procura d'establir models i categories d'institucions socials. És caracteritzada pel seu mètode d'investigació integral i per l'aplicació de la tècnica etnogràfica i de camp, generalment, portada a terme dins societats primitives i en d'altres de poca densitat demogràfica, sobretot a nivell de comunitat, és a dir, tractant d'obtenir coneixement sobre conjunts socials el procés de comportament dels quals sigui controlable per l'observador contemporani. L'orientació teorètica més freqüent de l'antropologia social és constituïda pel funcionalisme i l'estructuralisme. Aquest últim recolza fortament en els mètodes de la lingüística i de la lògica simbòlica, i es proposa de formular models de relacions socials destinats a servir d'hipòtesi de treball per als científics socials, és a dir, destinats a tenir un valor heurístic. Els temes més freqüents dins l'antropologia social són els relacionats amb el matrimoni, la família, el parentiu, la religió, les institucions econòmiques en relació amb els processos socials, i amb tots aquells temes que escauen al desenvolupament d'una teoria de les societats humanes i de l'home en general. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grei c.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Arquetipus: Personatge simbòlic d’origen literari que ha passat a ser model o encarnació de certs atributs, virtuts o defectes (EOS Diccionari terminològic català, ed. Vicens- Vives)

Autoconcepte: S'utilitza per a referir-se al coneixement que té el subjecte de si “mateix”, a l'autoconeixement. Fa referència també a tot el que vam pensar que som. (Rogers, 1987).Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Autoestima Valoració de si mateix/a (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones).Es refereix a l'avaluació que el subjecte fa de si mateix. Implica l'establiment d'una relació entre els nivells d'aspiracions i els èxits aconseguits pel subjecte. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Autopostergació Acció de prioritzar els interessos i necessitats dels altres, enfront dels propis. Històricament les dones mantenen actituds d'autopostergació quan anteposa, sobre la base d’ésser vetlladores, els interessos aliens als seus propis. Temes relacionats: estereotips, patriarcat, sistema de valors interioritzats (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Autoritarisme Sistema fundat en la submissió incondicional a l'autoritat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Autoritat, Concepció rígida de la L'individu que té una concepció rígida del concepte d'autoritat, es caracteritza per l'acceptació dels valors i normes tradicionals i una alta disposició a sotmetre's a l'autoritat establerta, mostrant una actitud d'aversió contra qui desaproven l'autoritat. Existeix correlació entre aquesta manera de conceptualitzar l'autoritarisme i la ideologia de gènere sexista. Temes relacionats: sexisme, homofòbia (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Caràcter sexual Cadascuna de les característiques anatòmiques o funcionals, el conjunt de les quals defineix el sexe. Cal distingir entre els caràcters sexuals primaris, constituïts per les gònades (testicles en el mascle i ovaris en la femella), i els caràcters sexuals secundaris, els quals apareixen en els vertebrats en atènyer la maduresa sexual i estan sotmesos a influència hormonal i genètica. En l'home aquests són incompletament desenvolupats durant la infància, maduren a la pubertat i persisteix llur funció fins a arribar a la menopausa en la dona i a l'andropausa en l'home. Es diferencien en genitals (penis o òrgan copulador, pròstata, etc, en el mascle, i úter, vagina, etc, en la femella) i en extragenitals (coloracions característiques en certs peixos; forma i color de les plomes, òrgans erèctils, etc, en ocells; talla, glàndules mamàries, dimensions pelvianes, distribució del pèl, característiques de la laringe, metabolisme basal, comportament, psiquisme, etc, en mamífers i més especialment en l'home). Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana.

Coeducació Procés d'interrelació entre persones o grups que té com finalitat potenciar el desenvolupament complet de la personalitat, suprimint els prejudicis vinculats al gènere. Aquesta finalitat exigeix la superació del sexisme cultural i ideològic, i a més totes aquelles situacions de desigualtat de la dona. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Complementarietat Concepte emprat per l'economia marginalista per a indicar quan, o com, dos o més béns han d'actuar conjuntament per satisfer una necessitat determinada. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/, Enciclopèdia Catalana.

Conflicte: entenem una inadequada gestió de les diferències entre persones, grups o estructures socials, mitjançant el qual aquestes diferències, s'afirmen o perceben com interessos, valors i/o aspiracions incompatibles. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Contracte social de Gènere Conjunt de pautes implícites i explícites que regeixen les relacions entre homes i dones, segons les quals s'atribueixen a uns i a altres distints treball i valor, responsabilitats i obligacions. Un nou Contracte Social modificaria les relacions de poder establertes en el sistema patriarcal, alhora que posaria en joc un nou repartiment de responsabilitats i obligacions (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Control Comprovació, inspecció, intervenció; adreça, comandament, regulació. El control és un mecanisme que s'estructura sobre una sèrie de comportaments que persegueixen incidir en les decisions i expectatives de l'altre. Per a fer efectiu el control, s'utilitzen tècniques com l'aïllament, els atacs verbals, la intimidació, les coaccions, el control econòmic o l'abús d'autoritat. Per a reforçar el control i com estratègia de reforç, es minimitza, nega i transfereix la culpa a la víctima. Temes relacionats: acorralament, domini (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Cromosoma Y Cromosoma sexual que solament és present en el sexe heterogamètic. Generalment la seva mida és diferent de la del cromosoma X, i en la meiosi només se'n sol aparellar una part petita amb el cromosoma X. La presència o absència d'un cromosoma Y determina el sexe en els mamífers (masculinitat o feminitat, respectivament).

Diferenciació de Gènere competitiva Forma de sexisme hostil que considera que les dones són diferents als homes i no posseeixen les característiques necessàries per a triomfar en l'àmbit públic, sent el privat en el qual han de romandre i viceversa. Temes relacionats: sexisme; àmbit públic; àmbit privat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Diferenciació de Gènere complementària Visió segons la qual les dones tenen per naturalesa moltes característiques positives que complementen les de l'home i viceversa. Aquesta visió considerada per una gran part del moviment feminista una forma de sexisme encobert o benèvol (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Diferències degudes al gènere. Diferència existent entre dones i homes, en qualsevol àmbit pel que respecta als seus nivells de participació, accés als recursos, drets, remuneració o beneficis (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Diploide Dit de la cèl·lula o de l'organisme que presenta diploïdia Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Diploïdia Qualitat de la cèl·lula el nucli de la qual té 2n cromosomes o de la fase d'un cicle biològic en què les cèl·lules són diploides Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Discriminació directa Tracte desigual, beneficiós o desfavorable basant-se en algun dels motius expressament prohibits per l'ordenament jurídic (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Discriminació indirecta Tracte desigual provocat per l'establiment de condicions aparentment neutrales (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Discriminació Tracte desfavorable donat a una persona basant-se en la seva pertinença a un grup concret, al marge de les seves capacitats personals (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones). És una conducta de menyspreu o rebuig de persona o grups basats en els estereotips i els prejudicis. Considera diferents, i a més inferiors a determinades persones pel fet de pertànyer a un grup o a una categoria social. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Diversitat Varietat de valors, actituds, perspectives culturals, creences, procedències ètniques, orientació sexual, competències, coneixement i experiències de vida de les persones d'un grup de pertinença determinat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Domèstic Fa referència a l'àmbit de la llar, el familiar. EL sistema patriarcal ho ha relacionat amb la dona. Temes relacionats: àmbit domèstic (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Domini Poder que un té sobre el seu entorn. Poder o ascendent que s'exerceix sobre una o altres persones (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Embrió: L'etapa de creixement d'un òvul fecundat des de la seva implantació en l'úter, el que succeeix més o menys als 7 dies de la fecundació, i que es completa als 5-6 dies fins al final del tercer mes d'embaràs. En aquest període es produeix la formació dels òrgans i els seus sistemes i dels trets externs principals.

Emoció: Estat d'ànim caracteritzat per una commoció orgànica consegüent a impressions dels sentits idees o records, la qual produeix fenòmens viscerals que percep el subjecte emocionat, i amb freqüència es tradueix en gestos, actituds o altres formes d'expressió. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Empatia: És l'actitud més important per a l'escolta. Per a Marshall Rosenberg, l'empatia consisteix en una comprensió respectuosa del que els altra experimenten. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Epidídim [del gr. epididymís, íd.] m ANAT ANIM Cos de forma semilunar situat a la part superior del testicle, format pel conjunt de conductes seminífers enrotllats i que continua amb el conducte deferent.

Equitat Imparcialitat en el tracte a homes i dones. Pot tractar-se d'igualtat en el tracte o d'un tracte diferent però que es considera equivalent en termes de drets, beneficis, obligacions i oportunitats (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Erotisme Recerca, investigació i evocació del plaer que enriqueix les possibilitats del desig sexual. Comporta una disposició i un conjunt de recursos de la imaginació per a mobilitzar la sensualitat sota la pressió d'aquell desig. L'erotisme comprèn tot el que fa referència a l'amor i que hi porta, i és, alhora, la seva expressió i realització. És també un canal vital de comunicació, car es val de tota classe de gests que expressin el plaer o que hi portin, i que donen a la sexualitat una dimensió subjectiva i personal que comporta un alliberament sexual. És, doncs, un fenomen pròpiament humà, que no es presenta entre els animals, regits només per instints. L'erotisme pot ésser vehicle per a una crítica social, car expressa la demanda de llibertat sexual per tal d'aconseguir el benestar mental de la persona, reprimida per les imatges imposades al desig sexual. Les cultures orientals i d'altres han fet de l'erotisme una religió (culte del linga i el yóni), un art o una ciència; per contra, la civilització judeocristiana li ha negat tota dimensió espiritual i l'ha convertit en quelcom vergonyós o pecaminós, cosa que ha impedit, generalment, de veure'l amb una dimensió estètica o artística. L'erotisme és un concepte ambigu, que ha estat emprat segons ideologies i mentalitats. Aquesta ambigüitat ha incidit també en el camp artístic, cosa que n'ha dificultat una individualització concreta. Això s'ha plasmat en les legislacions occidentals, que han creat una dicotomia, purament subjectiva, entre erotisme i pornografia , amalgamant i confonent aquests conceptes i veient art en el primer i pura artesania comercial i grollera en el segon. Algunes legislacions (França, Regne Unit, Holanda, Itàlia, EUA, etc) permeten, amb graus i apreciacions diverses, les expressions de tipus eròtic i prohibeixen les pornogràfiques; d'altres (Dinamarca, Suècia, Alemanya), permeten ambdues per als majors d'edat. Un erotisme de tipus comercial, ajudat i desenvolupat per tota mena de mitjans publicitaris, és emprat com a producte de consum individual, de grup i de masses, en què produeix efectes alienadors. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Esporulació Acció i efecte de produir espores. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Estereotip Model de conducta social basat en opinions preconcebudes, que adjudiquen valors i conductes a les persones en funció del seu grup de pertinença (sexe, raça, edat, ètnia, salut, etc.)(diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Estereotips: Són les creences o pensaments que distorsionen o “etiqueten” les conductes i característiques de persones o grups humans. Aquestes creences són fruit de l'aprenentatge social de la família, l'escola i els mitjans de comunicació , i es generalitzen de manera acrítica a totes les persones que formen part d'aquest grup social (minories, dones o altres col·lectius).Guia per a educar en igualtat, Aj. València L’ús dels estereotips constitueix un model de conducta social basat en opinions preconcebudes, que adjudiquen valors i conductes a les persones en funció del seu grup de pertinença (sexe, raça, edat, ètnia, salut, etc.)(diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Estrógens: Hormones sexuals. En la mujer son responsables de los caracteres sexuales secundarios. Intervienen en la regulación del ciclo menstrual.

Femella Animal o vegetal del sexe femení. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Feminicidi Mort causada a una dona, pel general per mitjans violents (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Feminisme: Doctrina, teoria i moviment social que propugna la consideració de les dones com éssers humans complets, subjectes individuals de drets i deures, i s'oposa a la discriminació per raó de sexe (per haver nascut femella) o de gènere a causa de les atribucions culturals com dona. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Feminisme de la diferència: Reivindica la subjectivitat de les dones i busca expressar la diferència sexual femenina com una forma més de la identitat humana, sense entrar a comparar-se ni a competir amb el sexe masculí i intentant donar des d'aquest posicionament una alternativa a la societat patriarcal.

Feminisme de la Igualtat:Fa seva la reivindicació de la igualtat de drets i d'oportunitats entre homes i dones com a eix principal de les seves reivindicacions i hi continua treballant des de tots els àmbits possibles

Feminitat Qualitat atribuïda socialment relativa als atributs de la dona. Segons aquesta interpretació tradicional i patriarcal són femenins , entre uns altres, els següents atributs: submissió, obediència, tolerància, passivitat, Autopostergació, discreció, fidelitat, sensibilitat, comprensió, dependència, debilitat, fragilitat, tendresa, volubilitat, capacitat de manipular, compassió (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Feminització Desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris femenins. La feminització, normal en la dona, és anormal si es produeix en l'home tal com succeeix en presència de certs tumors de les glàndules suprarenals.Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Feminització testicular: Pseudohermafroditisme hereditari, caracteritzat per un hàbit extern femení, però amb presència de testicles, els teixits dels quals no obeeixen a l'estímul de la testosterona.

Gameto: Célula que, en la reproducción sexual, se une a otra para dar origen a un nuevo ser.

Gametogènesi Procés de formació dels gàmetes, que en els organismes diploides comporta la miosi (espermatogènesi, ovogènesi).

Gemmació Tipus de reproducció asexual, molt freqüent en protozous, esponges, cnidaris, briozous i tunicats. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Gènere: Construcció cultural que designa les expectatives de la conducta social de les persones en funció del sexe de pertinença (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones). Es refereix al conjunt de trets adquirits en el procés de socialització, que diferencien a dones i homes en una societat. Són les responsabilitats socials, pautes de comportament, valors, gustos, temors, activitats, expectatives, etc, que la cultura assigna de forma diferenciada a homes i dones. És la manera de ser dona o ser home en una cultura determinada. I allí es deriven necessitats i requeriments diferents de dones i homes per al seu desenvolupament i realització personal.Guia per a educar en igualtat, Aj. València. Terme introduït en la sociologia per referir-se a la diferenciació social entre els dos sexes. Tradicionalment, els papers sexuals eren concebuts com a resultat d'una divisió natural del treball, que assignava a les dones les responsabilitats domèstiques i l'educació dels fills, mentre que per a l'home es reservaven les activitats professionals en l'àmbit públic. Convé distingir entre les diferències socials i les diferències biològiques entre homes i dones. La divisió sexual de les tasques no és pas una conseqüència natural de les diferències biològiques, sinó que ha estat producte de la història i, per tant, es tracta d'una realitat socialment construïda i mantinguda. Les teories feministes centren llur atenció en la distribució del poder i dels recursos entre homes i dones. Consideren el gènere com una de les dimensions fonamentals de tota organització social i qüestionen la separació clàssica entre família i treball (o entre esfera pública i esfera privada) en què s'han basat molts enfocaments de la divisió social dels papers sexuals. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Gonocòric -a Dit dels organismes en què els sexes són separats en individus diferents. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Haploide Dit de l'organisme o de la cèl·lula que presenta haploïdia. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Haploïdia Qualitat de l'organisme o de la cèl·lula que posseeix una dotació cromosòmica formada per una sola sèrie (n) de cromosomes. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Heterosexual: Persona que sent una atracció erótica per individus del sexe oposat. En oposició a homosexual i a bisexual, dit de l'individu que només sent atracció sexual envers individus del sexe oposat. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana.

Heterosexualitat Qualitat o condició d'heterosexual. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana.

Homofòbia Actitud d'aversió cap a les persones l'orientació sexual de les quals difereix del desideràtum d’heterosexualitat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Homosexual: Persona que sent atracció eròtica por individus del mateix sexe.

Homosexualitat Atracció sexual envers individus del mateix sexe. Segons els estudis estadístics fets per Kinsey i d'altres als EUA, el 37% dels homes han tingut, com a mínim, un contacte homosexual que ha acabat en orgasme; exclusivament homosexuals n'hi ha, com a terme mitjà, el 6%. Kinsey considerà que hauria d'establir-se un continu al llarg del qual hom aniria col·locant els diferents individus segons la intensitat de llurs tendències sexuals, entenent això en un sentit molt ampli i sense pressuposar necessàriament una pràctica. Elaborà una escala per detectar el quàntum d'homosexualitat i d'heterosexualitat de cada individu en un moment determinat. Actualment, no hi ha cap motiu per a afirmar que l'homosexualitat confereix per se cap tret de personalitat especial. Schofield ha comparat mostres d'homosexuals i d'heterosexuals empresonats per delictes sexuals, d'altres que reben tractament psiquiàtric i d'altres que fan vida "normal", i ha arribat a la conclusió que cadascun dels grups homosexuals té un perfil de personalitat semblant a cadascun dels grups heterosexuals de la mostra. Del seu estudi hom també pot concloure que l'homosexualitat no pot ésser considerada una malaltia psiquiàtrica. Si els homosexuals arriben a ésser neuròtics, llur neurosi és el fruit de la situació conflictiva social en què els submergeix llur tendència sexual. Els estudis endocrinològics i genètics tampoc no han reeixit a trobar cap substrat hormonal o hereditari en l'origen d'aquesta variant sexual. L'única explicació científica prové de la teoria de l'aprenentatge, basada en el model de Grossman sobre la motivació. Segons aquest, els mecanismes reguladors del sistema nerviós central donen lloc a dos tipus de motivacions (drives): els homeostàtics (fam, set) i els no homeostàtics (conducta sexual, conducta emocional). Els homeostàtics són congènits i és l'impuls intern —el desequilibri fisiològic— qui els provoca. Per contra, en el cas dels no homeostàtics, allò que provoca l'estat de motivació és l'estimulació externa. Les condicions internes (hormones sexuals, catecolamines) actuen només com a sensibilitzadores. Les connexions entre l'estimulació externa i la reacció de l'organisme, en els homes, són bàsicament adquirides, pel fet que els primats posseeixen més escorça cerebral i una superior capacitat de condicionament. La hipòtesi és que la tendència sexual és una forma de reacció davant els estímuls externs apresa durant el procés del desenvolupament. L'impuls sexual ancorat biològicament en tota l'escala animal és una tendència neutra que l'aprenentatge social va modelant cap a una direcció determinada (homosexualitat o heterosexualitat). Ford i Beach, en 76 cultures estudiades, han trobat que 49 admeten l'homosexualitat amb més o menys tolerància, i en aquests casos pràcticament el 100% dels individus presenten activitat homosexual al llarg de la vida. D'altra banda, l'homosexualitat és un fenomen freqüent i comú en tots els mamífers, i els jocs "sexuals" infantils són absolutament bisexuals; és més tard que l'individu s'adreça cap a qualsevol de les gradacions del continu de Kinsey. El quàntum d'homosexualitat depèn, segons l'escala de Kinsey, del grau de reforç del condicionament proporcionat per les diverses situacions en el curs de la vida. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Hormones: Sustancias segregadas por diferentes glándulas, que contribuyen al control de diferentes funciones vitales (desarrollo sexual, crecimiento, etc).

Hostilitat heterosexual Forma de sexisme hostil des de la qual es considera que les dones tenen un poder sexual que les fa perilloses i manipuladores per als homes. Temes relacionats: sexisme; sexisme hostil (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Identitat de gènere Fet de ser, des de la perspectiva de cada qui, referida al gènere (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Identitat sexual: Sentimiento íntimo y personal de pertenencia a uno de los sexos. Conocimiento, reconocimiento y aceptación que de sí mismo hace la persona tal y como es sexualmente y su actuación correspondiente pudiendo o no aceptar totalmente los guiones y roles asignados. Es una construcción personal, dinámica y progresiva.

Identitat: El que no varia quan es canvia de rol (rol és el que no canvia quan es varia de jugadors).

Igualtat – desigualtat – diferència: “ La igualtat s'entén com una relació d'equivalència, en el sentit que els subjectes tenen el mateix valor, i precisament per això són “iguals”. Ara cal ressaltar que equivalència no vol dir identitat, sinó més aviat homologació; tampoc és el mateix desigualtat que diferencia. La igualtat admet diferències, però no com és obvi desigualtats. Mentre que la desigualtat suposa discriminació i privilegi, la diferència implica de semblança recíproca o diversitat entre coses d'una mateixa espècie, la qual cosa permet distingir-les unes d'unes altres, sense que això impliqui necessàriament discriminacions ni privilegis de cap tipus, ni ontològiques, ni polítics. És a dir, la diferència pot ser, i de fet, ha estat utilitzada com punt de suport per a la desigualtat per això és una mica que manca de fonament. Dret diferencial de tenir un o altre sexe, d'ésser d'una o altra raça, de tenir més o menys força física, etc... no se segueix lògicament la necessitat d'un tracte desigual dels subjectes així diferenciades”.Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Igualtat (entre homes i dones) Principi d'igualtat de drets i de tracte entre homes i dones (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Igualtat de Gènere Situació en la qual tots els éssers humans són lliures de desenvolupar les seves capacitats personals i de prendre decisions, sense les limitacions imposades pels rols tradicionals, i en la qual es tenen en compte, valoren i potencien per igual les distintes conductes, aspiracions i necessitats d'homes i dones (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones). La igualtat de gènere s'entén com una relació d'equivalència en el sentit que les persones té el mateix valor, independents del seu sexe, i per això són iguals. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Igualtat d'oportunitats entre dones i homes: Fonamentat en el principi d'igualtat, es refereix a la necessitat de corregir les desigualtats que existeixen entre dones i homes en la societat. Igualtat no és identitat, sinó una relació d'homologació entre subjectes diferents i perfectament discernibles. La idea de la igualtat està vinculada a la d'equivalència, una relació entre dues persones que no prejutgi per res que conreïn idèntics valors, sinó que aquests valors diferents es convalidin amb un barem que els homologa. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Indefensió apresa Síndrome d'Indicadors de violència (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Integritat psicológica: Fa referència a un dels drets fonamentals dels éssers humans. En aquest cas la integritat psicològica es refereix a que tothom ha d'abstenir-se de fer mal psicològicament als altres.

Intimitat heterosexual Forma de sexisme encobert o benèvol que considera que existeix un a dependència dels homes respecte de les dones en àmbits tals com la criança dels fills/as i la satisfacció de les necessitats sexuals. Temes relacionats: sexisme encobert o benévol dependència. http://fs-orente.filos.ucm.es/publicaciones/Iberpsicologia/lisboa/bustillos/bustillos.htm

Lesbianisme Homosexualitat femenina. És anomenada també safisme o tribadisme. El nom ve de Lesbos, on a l'època clàssica hi havia una comunitat de dones que practicaven aquesta classe d'amor o afecció.Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Llenguatge: Ús de les paraules per a expressar les idees. Qualsevol mitjà que s'empra per a expressar les idees. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Llindars de percepció (del maltractament) Concepte generat i utilitzat de manera específica en l'àmbit de la psicofisiologia. Quan s'utilitza en el context del Projecte Detecta, es refereix al valor a partir del com comencen a ser percebuts i reconeguts com tals els comportaments d'abús o maltractament (físic i moral).Temes relacionats: tolerància (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Maltractament, formes de:Violència domèstica Maltractament físic o psíquic que s’exerceix de forma més o menys contínua dins l’àmbit de la llar. La violència domèstica pot ésser exercida pel marit contra la muller (o a l’inrevés), però també pot ésser dels pares respecte als fills (o dels fills respecte als pares). En alguns casos les víctimes d’aquesta forma de violència són les persones grans o dependents. Els episodis de violència domèstica posen de manifest una situació de poder i de desequilibri a la llar i, alhora, la incapacitat per resoldre els conflictes domèstics mitjançant el diàleg.Assetjament psicològic Tipus de maltractament psicològic sistemàtic i continuat dut a terme sobre una persona. Els danys, de tipus psicològic, comporten la pèrdua de l'autoestima i de l'equilibri psíquic de la víctima. El fort component subjectiu i la subtilesa que sol caracteritzar els tractes humiliants en fan difícil la determinació. Un dels primers a fer servir l'assetjament com a objecte d’estudi fou l’etòleg Konrad Lorenz per a referir-se a l’atac d’un grup d’animals petits gregaris envers un altre animal solitari més gran. Al principi de la dècada del 1980, Heinz Leymann fou el primer que féu servir el terme en l’àmbit laboral.

Marianisme: (Crooks, R-Baur, K: nuestra sexualidad, ed Thompson, p. 63)) “El marianismo se deriva de la noción católica de que la mujer debe ser pura y abnegada; como la Virgen María. Se atribuye a las mujeres la función principal de madres que son fieles, virtuosas, pasivas y subordinada a sus maridos y al mismo tiempo actúan como preservadoras de la familia y de la tradición (Bryjak y Soroka, 1994; Espin, 1992; Sánchez-Ayendez, 1988)”

Mascle Individu o òrgan vegetal o animal del sexe masculí.Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Masclisme Actitud i comportament que imposa com valor preponderant els trets diferencials atribuïts a l'home. Discriminació sexual de caràcter dominant, adoptada pels homes (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones) Actitud que, per raons històriques, culturals i religioses, mantenen certes societats, que consisteix a atribuir als homes una superioritat de valors, en tots els camps, sobre les dones. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana. “El concepto de machismo proyecta una imagen del hombre como fuerte, viril, y dominante, la cabeza del hogar y el que toma las decisiones importantes en la familia Crooks, R-Baur, K: Nuestra sexualidad, ed Thompson, p. 63). “El machismo también difunde la noción de que es aceptable ser agresivo sexualmente y buscar conquistas fuera del matrimonio. La cultura hispana a menudo expresa una doble norma en la que las esposas deben permanecer fieles a un hombre en tanto que los esposos pueden tener aventuras amorosas externas (Espin, 1992). El machismo tiene además otra cara que se caracteriza por la generosidad, el respeto a los demás, el uso de la autoridad justa e imparcial, el valor y la responsabilidad por la salud y el honor de la propia familia” (Sánchez-Ayendez, 1988; Torres, 1998; Vasquez, 1994).

Masculinitat Conducta que es considera pròpia dels homes en un determinat context cultural. Qualitat atribuïda socialment relativa als atributs de l'home. Segons la interpretació tradicional i patriarcal són masculins, entre uns altres, els següents atributs: el valor, la capacitat de decisió, l'activitat, competitivitat, la dominació, l'autoritat, la força, la fortalesa, la rudesa, la independència. Temes relacionats: estereotips (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Masculinització Procés de desenvolupament dels caràcters sexuals masculins en el mascle. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana.

Matriarcat Forma d'organització social que dóna la màxima importància política i jurídica a la dona. L'existència del matriarcat ha estat afirmada pels teòrics de l'evolucionisme del s XIX, els quals pressuposaven que a les societats on els llaços genealògics segueixen el llinatge matern matrilineal l'autoritat, el dret i la riquesa eren a les mans de les dones, les quals transmetien aquesta autoritat, aquest dret i aquesta riquesa a les filles i no pas als fills. Segons aquesta teoria, en el matriarcat els homes estaven sotmesos a les dones, que per llur descobriment dels mitjans per a obtenir els productes vegetals de la terra degueren aconseguir una posició de privilegi sobre aquells. Tanmateix, hom no pot adduir cap dada com a fonament d'aquesta teoria: ni pel que fa a la prehistòria ni en relació amb cap societat, primitiva o desenvolupada, actual. Els exemples que donen els teòrics de l'evolucionisme cultural es redueixen a petits privilegis de les dones, tals com el matrilinealisme o el matrilocalisme, però l'autoritat real era a les mans dels homes.Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Misogínia Temor i odi a les dones. Es refereix a qualsevol forma, més o menys subtil ?oberta o encoberta- d'inferiorizatció, ridiculització, exclusió, violència i opressió cap a les dones com gènere i a cadascuna en particular. Temes relacionats: sexisme hostil (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Passió Tendència o emoció sexual intensa, fortament arrelada. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/, Enciclopèdia Catalana.

Paternalisme dominador Forma de sexisme palès i hostil que entén a les dones com més febles, inferiors als homes la qual cosa dóna legitimitat a la figura dominant masculina. Temes relacionats: sexisme palès i hostil (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Paternalisme protector Forma de sexisme encobert o benèvol que considera que un home ha de tenir cura de la dona i protegir-la. Tema relacionat: sexisme encobert o benèvol (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Paternalisme Tendència a aplicar les formes d'autoritat i protecció pròpies del pare de la família tradicional, a altres àmbits. Forma de sexisme encobert o benévolo. Temes relacionats: sexisme palès i hostil (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Patriarcat Sistema d'organització social, basat en el poder de la figura del pater (la figura del pare a la Roma antiga) elevat a la màxima categoria política i econòmica, i generalitzada a tots els àmbits d'actuació on es reproduirà el sistema de jerarquia i dominació masculina. Temes relacionats: àmbit privat, àmbit públic (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones) . Sistema politico-jurídic en el qual els fills entren a formar part del grup a què pertany el pare i en prenen noms, drets i poders, que transmeten al descendent —o descendents— més immediat i directe en línia masculina. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Percepció És l'acte i resultat de les facultats de conèixer. Està directament influït pel coneixement i la comprensió de les coses, així com per les creences: percebem influïts pel que creiem. Temes relacionats: sexisme palès i hostil; sexisme encobert o benèvol; llindar de percepció de l'abús (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Perspectiva de gènere Reconèixer que una cosa és la diferència sexual i una altra cosa són les atribucions, idees, representacions i prescripcions socials que es construeixen prenent com a referència aquesta diferència sexual (Marta Lamas). Font : http://www.latarea.com.mx/articu/articu8/lamas8.htm

Plasticitat comportamental de l'espècie humana Davant el concepte de desviació sexual com a forma de comportament sexual que no coincideix amb la que hom considera més característica d'una espècie determinada amb relació a la reproducció es parla de Plasticitat comportamental de l'espècie humana . De fet, "desviació sexual" és un concepte de difícil precisió, per tal com, en diverses espècies animals, pautes comportamentals d'origen sexual (com és ara l'exhibició d'òrgans genitals) poden ésser integrades en funcions no sexuals (agressives o jeràrquiques) i, per tant, no poden ésser considerades com a desviacions tot i que ho puguin semblar. En l'espècie humana, la no-adequació dels comportaments sexuals a les pautes més típiques no autoritza a parlar de desviació, atesa la plasticitat comportamental de l'espècie. Malgrat tot, hom sol considerar com a desviacions els comportaments que comprometen seriosament la dimensió relacional del sexe, com poden ésser el sadomasoquisme, el fetitxisme, la bestialitat o certes formes d'exhibicionisme. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Procés de socialització: procés interactiu a través del com el nen satisfà les seves necessitats bàsiques, alhora que assimila els motius, valors, normes, coneixements... del seu grup social. És un procés pel qual la societat transmet el seu patrimoni social i cultural. La socialització, és un procés d'intercanvi i d'interacció entre l'individu i la societat. Respon a una forma particular d'organitzar les relacions entre els gèneres. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Progesterona: Hormona sexual femenina segregada pel cos que cobreix l'ovari, el cervell i la placenta. Té la funció de preparar l'úter per a la recepció de l'óvul fecundat i el seu desenvolupament.

Proteïna: Molècula formada por aminoàcids units els quals formen llargues cadenes. Les proteïnes dels aliments proporcionen al organismes els aminoàcids necessaris per a la formació d'estructures i el manteniment de la vida.

Psicogènia Disciplina que estudia la gènesi i formació de la psique a partir de l'observació dels condicionaments i esdeveniments psíquics l'influx dels quals és determinant de les formes i manifestacions, normals o patològiques, de la persona, com a individu i com a membre d'un grup social. Entre els elements, o factors psicògens, a què atén primordialment la psicogènia, es destaquen les anomenades situacions psicògenes (en què resulta posat en qüestió el lloc que l'individu ocupa en la societat i en relació amb els qui l'envolten), els mancaments educacionals (d'afecte, d'autoritat, de convivència, etc) i els traumatismes emocionals de qualsevol tipus (temor, joia, cops morals, etc). Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Relacions de Gènere Relació i distribució desigual de les prerrogativas d'homes i dones que caracteritza a tot el sistema sexista (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Repartiment de responsabilitats Distribució dels actes assumits voluntàriament entre dos o més persones. En el sistema patriarcal, el repartiment de les responsabilitats familiars entre els sexes ha carregat sempre la balança cap a la dona, fent-la responsable “per la seva naturalesa” de la cura de la família. Aquest fet és un dels vèrtexs de la desigualtat en l'ús del temps, ja que el temps de les dones és el temps de tots i el temps dels homes és el propi. Això comporta una sèrie gairebé infinita de posteriors desigualtats i discriminacions. Temes relacionats: Pacte Social de Gènere Respecto

Responsabilitat Obligació de respondre davant certs actes assumits voluntàriament (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Rol: És el que no canvia quan es varia de jugadors

Rols de gènere Pautes d'acció i comportaments assignades a homes i a dones respectivament, i inculcades i perpetuades segons el Contracte social de Gènere (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Segregació en el mercat laboral: Es refereix a la concentració de les dones en determinades ocupacions i / o famílies professionals que, generalment es caracteritzen per tenir condicions d'ocupació poca satisfactòries, baixos salaris i poques oportunitats de formació contínua i adquisició de qualificacions afegides. Són, per tant, ocupacions feminitzades, font de desigualtats en el mercat laboral, ja que el valor associat a ells i la seva remuneració és menor. La segregació pot ser horitzontal quan la concentració es produeix en determinades ocupacions / famílies professionals; i vertical, quan les dones es concentren en llocs de baixa responsabilitat. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Sensualisme Sensualitat, propensió als plaers dels sentits, especialment als de la sexualitat. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Sexe Característiques biològiques que distingeixen al mascle de la femella (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones) S'utilitza la paraula “sexe” per a designar característiques estrictament biològiques, que no tenen per què determinar ni els comportaments ni la psicologia de les persones. Guia per a educar en igualtat, Aj. València. Conjunt de modalitats bioquímiques, fisiològiques i orgàniques que polaritzen els individus d'una mateixa espècie en mascles i femelles, de manera que entre ells esdevé possible, pels adequats processos de conjugació o fecundació, una periòdica modificació de la informació genètica. En éssers vivents primitius (bacteris i protists) el sexe es manifesta en una polarització poc marcada; entre dos individus es produeix una conjugació amb intercanvi de material genètic o bé una fusió. Aquests tipus de processos no solament no augmenten el nombre d'individus de l'espècie (no són, doncs, reproductors), sinó que en els casos de fusió de dues cèl·lules el disminueixen. El recurs a processos sexuals es dóna sovint, en éssers primitius, en situacions de desgast ambiental. En éssers superiors (vegetals o animals) el fenomen sexual continua essent diferent del reproductor, però es produeixen conjuntament. En ells la polarització sexual dels individus és més clara, i la reproducció sexual té lloc mitjançant la formació de gàmetes produïts per meiosi o repartició equilibrada i variable del material hereditari. L'aparició evolutiva de gàmetes amb funció sexual i reproductora va acompanyada per l'aparició programada de la mort parental. La diferenciació o polarització dels individus a causa del sexe es manifesta en molts nivells i dóna lloc a una gran varietat de formes. El nivell més bàsic de diferenciació és el cromosòmic. La determinació cromosòmica del sexe és molt variable. En l'espècie humana hi ha una parella de cromosomes iguals en el sexe femení (XX) i diferents en el masculí (XY), de manera que és l'espermatozoide qui determina el sexe de l'infant. Aquesta forma de determinació del sexe és molt estesa, però no general. En altres espècies, el mascle té simplement un cromosoma en lloc d'un parell. En moltes serps i papallones és el mascle qui té la parella de cromosomes sexuals iguals. En alguns peixos i insectes la determinació genètica del sexe no es produeix per cromosomes especials, sinó per certs gens dels cromosomes ordinaris. En algunes espècies (certs animals marins, determinades plantes tropicals), la determinació del sexe no és cromosòmica, sinó que és deguda a la influència del medi ambient sobre un individu potencialment bisexual, fent que desenvolupi la potencialitat masculina o bé la femenina. El règim alimentari, el pH, el lloc, la llum, la temperatura, etc, poden actuar, doncs, com a factors determinants del sexe en algunes espècies. Així, en Bonellia, les larves no són gens diferenciades i el fet que esdevinguin mascles o femelles només depèn de si es fixen a la trompa de femelles adultes o de si resten lliures, puix que en el primer cas es converteixen en mascles i en el segon en femelles. En espècies hermafrodites (moltes plantes superiors) manca la determinació cromosòmica directa del sexe. La diferenciació genètica es tradueix en diferenciacions fisiològiques i orgàniques. Es donen diferents possibilitats: un sol sexe i una sola classe d'individus (tots femenins) i en aquest cas la reproducció és per partenogènesi; dos sexes en dues menes d'individus (molt freqüent en animals i menys en vegetals) o unisexualisme; dos sexes en una sola classe d'individus o hermafroditisme (poc freqüent en animals i molt comú en vegetals superiors); i dos sexes en més de dues classes d'individus (tres, com en certs crustacis, o més de tres, com en certs insectes socials). La diferenciació dels sexes sol traduir-se en caràcters externs visibles: en alguns casos el dimorfisme sexual és tant fort, que mascle i femella han estat considerats durant molt de temps espècies diferents; en altres casos hi ha signes externs clars dins una figura comuna (cresta del gall, cornamenta del cérvol, barba de l'home, etc); de vegades la diferència sexual externa és difícil d'establir (moltes espècies d'ocells). La identitat sexual de l'individu resta en molts casos sotmesa a una notable mobilitat. Freqüentment l'individu canvia de sexe amb l'edat (hermafroditisme successiu en molts peixos i crustacis); en altres casos es produeixen canvis de sexe per factors relativament accidentals (presència d'algun paràsit, petites fluctuacions hormonals); en vertebrats superiors (ocells i mamífers) el sexe té una estabilitat molt clara: en ells es poden produir canvis en els caràcters sexuals secundaris, però no en la constitució sexual bàsica. Modernament, amb tècniques d'enginyeria genètica o d'hibridació artificial, s'obren perspectives d'intervenció en els mecanismes naturals de determinació del sexe. El sexe de base és en els mamífers (i, per tant, en l'home) el femení i el sexe masculí és induït, com a modificació de la pauta bàsica, per la presència del cromosoma Y, organitzador dels testicles. Tot el procés genètic que suposa l'aparició dels sexes presenta uns notables avantatges evolutius, raó per la qual la reproducció sexual s'ha generalitzat en la biosfera. La divisió meiòtica seguida de la fecundació presenta dos avantatges genètics molt assenyalats: en primer lloc, la reconstitució de la dotació diploide de l'individu a partir de dues dotacions haploides dels gàmetes redueix les possibilitats que els gens deleteris apareguin; en segon lloc, el fet que a cada generació hi hagi una recombinació de tot el material genètic presenta grans possibilitats de fórmules genètiques inèdites que ofereixen nou material bàsic per a la tria que fa la selecció natural amb vista al procés evolutiu. La reproducció sexual presenta també un inconvenient: els gàmetes han de trobar-se per a la fecundació, cosa que exigeix els medis i els mecanismes adequats. Aquest punt ha estat solucionat pels mecanismes de copulació, de transport dels gàmetes o de control neurològic de l'etologia de l'atracció intersexual. L'alternança d'individus sexuals adults i gàmetes, amb les corresponents possibilitats diploide (doble joc cromosòmic) o bé haploide (dotació cromosòmica simple), fa que cada espècie tingui el seu cicle cromosòmic característic. En molts protists, la meiosi es produeix en la primera divisió del zigot, després de la fecundació; en aquest cas tots els estadis són haploides exceptuant el zigot: és el cicle haplòntic. En els metazous, la meiosi es produeix en la formació dels gàmetes; exceptuant aquests, totes les altres cèl·lules són diploides: és el cicle diplòntic. En molts fongs i algues, i en les plantes, el cicle és diplohaplòntic, és a dir, alternen les generacions: de primer és l'esporòfit diploide, que genera espores haploides que originen el gametòfit, del qual es produeixen els gàmetes a partir dels quals es reconstitueix un zigot diploide. La reproducció sexual exigeix un control estricte dels mecanismes de trobament dels gàmetes a l'interior de la comunitat sexual que és l'espècie. Morfològicament els sexes estan extraordinàriament adaptats per tal que entre ells es produeixi l'adequada relació que possibiliti la fecundació; els òrgans copuladors, quan la fecundació és interna, manifesten una estricta especificitat. A més, tot l'organisme presenta els convenients sistemes d'estimulació, atracció o recepció del sexe complementari. En moltes espècies, sobretot vegetals, la trobada dels gàmetes és dominantment passiva. En els animals els comportaments d'acoblament són regulats neurològicament i mostren una gran varietat de formes d'orientació de la parella, senyals, moviments, etc, que constitueixen els ritus per a cortejar i garanteixen la unió exclusiva amb l'individu adequat de l'altre sexe. Al llarg del procés evolutiu, la rigidesa que imposa el programa genètic en els mecanismes de recerca de la parella és progressivament substituïda per l'aparició del plaer, gratificació que assegura la funció copuladora tot permetent una major plasticitat de comportament. En el cas de l'espècie humana aquesta plasticitat de comportament és evident i correlativa amb l'aparició d'una recompensa de fruïció i una càrrega afectiva molt potents, juntament amb l'originalitat imposada pel cervell intel·lectual sexualitat. Font: Hiperenciclopèdia,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Sexisme benèvol /encobert Es caracteritza per ser una forma de sexisme soterrat i dominant. Més difícil de detectar a primera vista, no és un sentiment positiu, contrariament al que pot pensar la persona que ho practica i tampoc és una experiència necessàriament benévol per a la persona receptora (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones) http://fs-morente.filos.ucm.es/publicaciones/Iberpsicologia/lisboa/bustillos/bustillos.htm http://www.ingentaconnect.com/search/expand?pub=infobike://fias/rdps/1998/00000013/00000002/art00005&unc=#search=%22intimidad%20heterosexual%22

Sexisme Conjunt de tots i cadascun dels mètodes emprats per a poder mantenir en situació d'inferioritat, subordinación i explotació al sexe dominat (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Sexisme palès i hostil Forma de prejudici; antipatía contra les dones basada en una errònia i inflexible generalización (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Sexisme: Designa les actituds que introdueixen desigualtat i jerarquització per raó de sexe negant a la dona privilegis, pel simple fet de ser dona i atribuint-li característiques negatives. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Sexual Que té sexe, que és mascle o femella. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Sistema de gèneres Conjunt d'estructures socio-econòmiques i polítiques que mantenen i perpetuen els rols tradicionals masculí i femení, així com l'atribuït a homes i a dones pels estereotips (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Sociobiologia Corrent evolutiu emmarcat dins del neodarwinisme, desenvolupat a partir del 1975 per E.O.Wilson. La sociobiologia troba dos fonaments principals en la interpretació que fa de la jerarquia en la major part de les societats animals (inclòs l'home), a les quals atribueix una causa genètica: els millors individus són els que de fet "manen", i els menys bons els que "obeeixen", mercès a un procés de selecció natural; considera també que el comportament d'un individu obeeix a un objectiu principal: la màxima difusió possible dels seus gens. Així l'agressivitat tendeix a eliminar els rivals sexuals; l'altruisme s'exerceix envers els individus de la mateixa família, portadors de gens idèntics, o bé envers els individus que poden protegir o afavorir la descendència d'un mateix (teoria del gen egoista). Interpreta les desigualtats socials, els conflictes entre individus, famílies i pobles en aquest sentit, atribuint-los una dimensió biològica. Les bases de la sociobiologia són en desacord amb les dades de la genètica moderna, i més aviat s'aproximen a concepcions abandonades ja fa més de mig segle. Aquest corrent finalista és contestat pel neodarwinisme clàssic. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Sociogènia Disciplina que estudia la gènesi i formació de la psique a partir de l'observació dels condicionaments sociològics i dels esdeveniments socials l'influx dels quals és determinant de les formes i manifestacions, normals o patològiques, de la persona.Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Sobrecompensació masculina La sobrecompensació masculina es basa en la idea que els homes que se senten insegurs de la seva masculinitat es comportaran d'una manera extremadament masculí per compensar aquest "dèficit". Robb Willer, de la Universidad de Cornell, en un estudi recent ha explorat aquesta idea i ha indagat a més si la sobrecompensació podia explicar algunes actituds "viscerals", com el suport incondicional a la Guerra de l'Iraq o l'animadversió contra els homosexuals. Willer va dirigir un estudi d'identitat sexual sobre una mostra masculina i femenina d'estudiants de l'esmentada universitat. Els participants van ser assignats a l'atzar per rebre reaccions cap a les seves respostes a un qüestionari, que els indiquessin si aquestes suggerien una identitat d'acord amb el seu sexe biològic. Mentre que les respostes de les dones es mantenien invariables al marge de les reaccions que causessin, els homes sí denotaven sentir-se influïts per aquestes reaccions. Els homes la masculinitat dels quals era qüestionada, també van confessar sentir-se més avergonyits, culpables, molestos i hostils, que els homes que van sentir reconeguda la seva masculinitat. La tesi de la sobrecompensació masculina té les seves arrels en la psicologia freudiana, encara que s'ha convertit en una noció acceptada en molts àmbits de la psicologia, per la qual cosa l'investigador desitjava comprovar empíricament la seva validesa. Els experiments van produir els resultats que l'autor havia pronosticat. La intenció de l'estudi era explorar si la sobrecompensación masculina existeix, com i on. Willer adverteix, no obstant això, que aquesta no és l'única causa per als comportaments descrits, ja que hi ha altres factors psicològics que poden incrementar la preocupació d'un home cap al seu nivell de masculinitat. En un estudi separat, Willer va verificar que el suport a la Guerra de l'Iraq i l'homofòbia, entre d'altres actituds, eren considerades molt més pròpies d'homes que de dones pels participants en els experiments. Willer planeja al costat d'un col·lega estendre aquest tipus d'investigació a l'anàlisi de les actituds dels subjectes sobre la violència contra les dones, usant el mateix mètode de manipulació de la inseguretat masculina. Així mateix, projecta realitzar un segon estudi similar al primer però incloent la presa de mostres de testosterona dels participants, amb la finalitat de determinar si els seus nivells influeixen en l'adopció de certes actituds. http://www.noticias21.com/modules.php?name=News&file=article&sid=963

Status Posició que un individu ocupa en el seu grup de pertinença. Pot ser econòmic, polític, social etcètera (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Temor i odi a l'homosexualitat. Les persones que experimenten sentiments d'homofòbia solen ser aquelles que senten una gran aversió per tot allò que transgredeix qualsevol tipus de norma establerta, en la nostra societat tradicional: en aquest cas l'heterosexualitat. Temes relacionats: autoritarisme, concepció rígida de l'autoritat, estereotips (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Temperament En la psicologia contemporània, forma innata característica d'experimentar d'una manera total les relacions amb el medi social o de respondre-hi. A diferència del caràcter —amb l'estudi tipològic del qual resta sovint vinculat el seu propi estudi—, el temperament correspon als nivells més profunds de la persona i roman sempre pràcticament invariable. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Teoria cloacal Manera que té l'infant d'explicar-se, en un cert moment de la seva evolució, la fecundació i el part: imagina que el nadó neix per l'anus i que la concepció ha tingut lloc en el tracte digestiu. Freud l'anomena així per la confusió anus-vagina i per l'analogia amb els vertebrats dotats de cloaca. Les motivacions estan en les ansietats amb què l'infant fa cara a la diferència de sexes. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA.

Testosterona: Hormona sexual masculina.

Tolerància Suportar amb indulgència alguna cosa que es desaprova. Fet de permetre una cosa sense consentir-la expressament. Fa referència a allò que es pot suportar. Està íntimament lligat amb la percepció. Des de la reflexió que ens ocupa la tolerància ve definida pels significats que les dones donen a les diferents violències que són objecte. Es tolera allò que no pot ser contestat. La impotència genera també tolerància. Temes relacionats: llindars de percepció; impotència (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones)

Transsexualitat Desig irreprimible de donar al propi cos l'aparença del del sexe oposat, encara que calgui sotmetre's a intervencions quirúrgiques i tractaments hormonals.Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana, SA. Vegeu reportatge sobre la transsexualiatat al suplement de EL PAÍS, 13 de gener de 2005

Transversalitat: Integrar la perspectiva de gènere en el conjunt de polítiques. Integrar sistemàticament les situacions, prioritats i necessitats respectives de dones i homes en totes les polítiques, amb vista a promoure la igualtat entre dones i homes i recórrer a totes les polítiques i mesures generals amb la fi específica d'assolir la igualtat, tenint en compte actiu i obertament des de la fase de planificació, els seus efectes en les situacions respectives d'unes i altres quan s'apliquin, supervisin i avaluïn. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Variaciones étniques en els rols de génere: (Crooks, R-Baur, K: nuestra sexualidad, ed Thompson, p. 63)) “

Violència de gènere Tota conducta que atempta contra la dignitat i integritat física i/o moral de les persones per causa del seu gènere.

Violència domèstica La produïda en l'àmbit convivencial. És un concepte, utilitzat en certs àmbits acadèmics i periodístics per a definir la violència en la llar. Ha estat àmpliament contestat pels moviments organitzats de dones com un terminologia reduccionista afí a certes ideològies conservadores. L'expressió “violència domestica” inclouria les violències produïdes de forma transversal, de dalt baix.. etc. La utilització aquesta expressió pot ocultar informacions tan rellevants com l'objecte, el subjecte o l'objectiu d'aquesta violència. (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones) Aquesta violència dirigida generalment contra les dones revela un greu desequilibri en les relacions de poder entre els sexes en els àmbits social, econòmic, religiós i polític, malgrat tots els esforços de les legislacions a favor de la igualtat. Constitueix un atemptat contra el dret a la vida, a la seguretat, a la llibertat, a la dignitat i a la integritat física i psíquica de la víctima i tot això suposa, per tant, un obstacle per al desenvolupament d'una societat democràtica. La violència que pateixen les dones, comprèn quatre modalitats, que van des de l'agressió física –amb resultat de mort en multitud d'ocasions-, a la violència sexual, la psicològica i l'econòmica. Comprèn: la violència física (considerada aquesta com qualsevol acció no accidental que provoqui o pugui provocar dany físic, malaltia o risc de patir-la), violència psíquica, violència sexual, econòmica, la corrupció (com conductes desviades antisocials o desadaptades que impedeixen la integració social de la dona), l'explotació laboral i la mendicitat. Guia per a educar en igualtat, Aj. València

Violència sexual Tot tipus de violència exercida mitjançant l'ús o l'amenaça a recórrer a la força física o al xantatge emocional per a fer ús del cos de l'altre amb fins sexuals. Queden inclosos la violació, l'acorralo sexual, l'incest i la pederastia, la tracta i trafico d'éssers humans amb fins d'explotació sexual i la prostitució (diccionari DETECTA Projecte de Fundació Dones) .

Virilisme Desenvolupament dels caràcters físics i mentals de l'home en la dona. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana.

Zigot Cèl·lula amb doble dotació cromosòmica formada per la fusió d'un gàmeta femení amb un gàmeta masculí abans de començar la segmentació. Font: Hiperenciclopèdia: http://www.grec.net/,© Enciclopèdia Catalana.