dissabte, 28 de febrer del 2009

"Les feministes ni portem bigoti ni odiem els homes"


Gemma Lienas Escriptora
Mar Jiménez

CRISTINA CALDERER

És inconformista?

Ho sóc amb allò que em provoca incomoditat. Amb totes les injustícies socials...

Quines?

Intento lluitar pels drets dels que s'han quedat a la perifèria del poder: homosexuals, dones, gent d'altres ètnies, etc.

Vostè diu que la societat patriarcal és vigent...

La nostra societat continua sent patriarcal. Evidentment, hi ha hagut canvis notables, però la mentalitat continua sent patriarcal...

Posi'm exemples...

Patriarcal vol dir que el masculí es considera millor; i el femení, subordinat. Només cal obrir un diari per veure qui domina el món.

L'Església és patriarcal?

Clarament. No entenc com no fan un replantejament... Perden clients a marxes forçades.

La família, en canvi, ha evolucionat.

És una de les institucions que més està canviant. L'aparició de nous tipus de família i el fet que les dones treballin i rebin diners està debilitant la família patriarcal.

El debilitament de la família patriarcal coincideix amb la disminució de la taxa de natalitat...

Les dones haurien de tenir la llibertat de decidir si volen tenir fills... Per mi la maternitat ha estat tan important com totes les altres coses que he fet a la meva vida.

Aquesta llibertat no existeix, a vegades es planteja el dilema o fills o feina...

Si una noia renuncia a la seva vida laboral durant uns anys, després no s'hi podrà reenganxar. La independència econòmica és l'únic puntal per tenir una relació d'igual a igual amb la parella. Però és veritat que ens falten possibilitats de conciliar. El món del treball és un món pensat des d'una mirada androcèntrica, que no té en compte la vida familiar...

És favorable a la discriminació positiva?

Quan m'ho pregunten sempre responc que estic en contra de la discriminació positiva. I ho dic perquè si et fixes en els alcaldes espanyols, en els rectors universitaris, en els directius de les empreses de l'Íbex-35, tot són homes. Hi ha hagut una discriminació positiva a favor dels homes terrible durant segles! Per la qual cosa ara no ens queda altre remei que, durant un temps, fer discriminació positiva a favor de les dones.

Alguns intel·lectuals sentencien que la igualtat ja s'ha assolit...

A la universitat hi ha més dones que nois; les noies treuen millors notes a primària, a secundària, a batxillerat; ara bé, després, el mercat laboral no absorbeix les dones com ho fa amb els homes. Les dones universitàries tenen més dificultats per entrar al món laboral. L'atur de les dones universitàries triplica el masculí! No hi ha igualtat.

També hi ha dones que reneguen de dir-se feministes...

El feminisme ha estat molt vilipendiat. Al sistema, que és el patriarcat, no li interessa el feminisme. Per això s'ha volgut estendre la idea que les feministes som senyores masculines, amb bigoti, malcarades, que odiem els homes... Les feministes el que volem és igualtat, que homes i dones tinguem els mateixos drets i els mateixos deures.

Vostè també escriu sobre prostitució. A Vull ser puta s'oposa a la legalització de la prostitució. Per què?

És un problema de gènere. El 90% de persones que es prostitueixen són dones, el 3% són homes i el 7% són transsexuals. En canvi, un percentatge aclaparador de proxenetes i clients són homes. Això parteix de la idea patriarcal d'una dona per a cada un, i d'unes quantes a repartir entre tots. Legalitzar no donarà drets a les prostitutes. Als països on s'ha legalitzat, els drets de les dones prostitutes no han millorat, al revés.

Holanda?

A Holanda s'estan fent enrere! D'ençà de la legalització, la prostitució, inclosa la infantil, ha augmentat vertiginosament. La indústria sexual no s'ha pogut controlar.

A Catalunya la consellera Tura volia impulsar la legalització...

Què vol dir legalitzar? Convertir la prostitució en una feina normal? El proxenetisme està prohibit. Les dones que es dediquin a la prostitució només ho podrien fer per compte propi. Emetran factures als clients? A més, una majoria de les prostitutes ho fan forçades...

L'alternativa seria la reinserció, complicat...

Moltes dones volen deixar la prostitució... Calen diners per atendre-les.I calen campanyes per conscienciar els homes que van amb prostitutes. Ells creen el problema!

La veritable igualtat de gèneres és a prop?

Hi ha una sèrie de factors que la fan imparable. La formació n'és un.

La formació assegura la independència?

En part. També l'assegura el poder tenir calés.Per això, quan tens una criatura, no pots perdre la independència econòmica. I a això s'hi ha d'afegir internet, que permet conèixer el que fan les dones d'altres llocs del món, i això ajuda a fer caure la bena dels ulls.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 24. Dimarts, 15 de juliol del 2008