dissabte, 28 de febrer del 2009

Les dones dediquen el doble d'hores que els homes a tenir cura de la família i de la llar


| Un estudi sosté que la conciliació familiar i laboral s'assolirà només redistribuint la càrrega total de feina | Segueix la discriminació sexista
Redacció

Les dones dediquen quatre hores i 37 minuts de mitjana a tenir cura de la família i la llar. Els homes, dues hores i catorze minuts. Aquesta és una de les constatacions que fa l'estudi Les dones i el treball a Catalunya: mites i certeses, que ha editat l'Institut Català de les Dones (ICD). L'estudi indica que les dones treballen més hores que els homes i també que és errònia la idea que la dona s'ha incorporat fa poc al mercat de treball.

Mentre que gairebé totes les dones tenen cura de la llar i la família (91%), en el cas dels homes diuen fer-ho el 73%. "Les dones treballen més hores i consta que treballen menys que els homes", va indicar la coordinadora de l'estudi i professora de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Teresa Torns, ahir en la presentació del treball. Aquesta visió afavoreix la percepció que la conciliació de la vida laboral i familiar és més necessària per a les dones, però "tal com s'entén avui aquesta conciliació no és la solució, cal redistribuir la càrrega total de la feina i les jornades laborals", proposa Torns.

La investigació revela que la càrrega de feina entre homes i dones fa persistir "discriminacions sexistes tant en el mercat laboral com en les interaccions socials i en l'aplicació dels drets de ciutadania".

A les fàbriques tèxtils

Un dels mites que desmenteix l'estudi és que l'entrada de la dona al món laboral és recent. Torns va exposar que la dona treballa des de la industrialització a Catalunya, fa un segle i mig, quan ho va començar a fer a les fàbriques tèxtils. El problema evident és que de llavors fins ara moltes dones han treballat o treballen a casa sense cobrar, o bé en el servei domèstic sense contracte.

Les dones immigrades, obligades a treballar en l'economia submergida, i les diferències enormes entre homes i dones tant a nivell salarial com de reconeixement professional a les empreses i a les universitats són altres constatacions que fa l'estudi.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 33. Dimarts, 22 de gener del 2008