dissabte, 28 de febrer del 2009

El mal pare


Empar Moliner / moliner.empar@gmail.com

Un amable lector em fa fixar en la nova campanya de la direcció general de Trànsit. L'eslògan diu: "Per fer mal a un nen no fa falta posar-li la mà a sobre". El protagonista de l'anunci és un nen que, segons ens diu una veu en off, "pateix traumatisme cranioencefàlic, ferides i contusions. I tot l'hi ha fet el seu pare". Mentre sentim això, la mare de la criatura es mira el seu espòs (autor de les ferides del fill) amb odi i tristesa. Se suposa que ha tingut un accident (i la culpa era seva, és clar), i el nano ha pres mal.

Ja els anteriors anuncis de la DGT anaven dirigits a homes heterosexuals i -potser involuntàriament- a dones lesbianes. Una veu pel·liculera et demanava que fossis prudent: "Fes-ho per la teva nòvia, pels refotuts punts, per la teva mare...!". De manera que si eres un home que no tenia nòvia, sinó nòvio, o si eres una dona que no tenia nòvia, sinó nòvio, la cosa no anava per a tu.

Ara el que ha tingut l'accident i li ha fet mal al nen és mascle. I no crec que sigui perquè els de la DGT pensin que totes les dones condueixen bé. M'imagino, en canvi, que deuen saber que si la protagonista de l'espot fos una dona que condueix malament i li ha fet això al nen, hi hauria un clamor popular queixant-se que l'anunci perpetua l'estereotip de la dona que no sap conduir.

Al pàrquing del supermercat on vaig a comprar hi ha cartells contra els maltractaments. Hi diu: "Si pegues a una dona, no ets un home". Van dirigits únicament als homes heterosexuals. Fer anuncis on el missatge anés dirigit a tota la població no seria correcte. Hem de fer veure que no hi ha homes que maltracten els seus homes, ni dones que maltracten les seves dones, ni dones que maltracten els seus homes, ni homes i dones que maltracten els seus nens. Deu ser cansat ser home heterosexual. Es passen la vida demanant perdó.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 66. Diumenge, 14 de desembre del 2008